Рівненський ліцей

Тиждень науки. День третій: юні фізики

Опубліковано 7-05-2023, 15:14

214
Тиждень науки. День третій: юні фізики
Чи бачили ви коли-небудь, як розпускають пелюстки паперові квіти? А восьмикласникам це вдалося на уроці фізики під керівництвом Климюк Катерини Семенівни. Зробити такий дослід дуже просто: треба вирізати з кольорового паперу квіти з довгими пелюстками (які тільки ваша фантазія вам дозволяє!), загнути пелюстки до центру та опустити різнокольорові квіти на воду, налиту в ємність. На ваших очах пелюстки квітів почнуть розпускатися.
Це відбувається тому, що папір намокає завдяки підйому води по паперових пелюстках (капілярні явища), стає поступово важчим, і пелюстки розкриваються.
Також восьмикласникам вдалося перевірити свою витримку та створити веселку в склянці. Для цього дітям знадобилося в різних ємностях з водою розчинити різну кількість цукру, а потім у рідини додати гуаш.
Після виконання всіх попередніх операцій восьмикласники наливали пошарово в склянки зафарбовані рідини, які, завдяки густині, не змішувалися. Але наливати потрібно було помаленьку, не поспішаючи, щоб вийшла справжня веселка.
І насамкінець ліцеїстам вдалося перевірити, як же розміщена електропроводка в стінах ліцею (іноді ж треба прибити картину або поличку, наприклад, але ви вже забули, де проходить електропровід!).
Було весело, цікаво та пізнавально! Дякуємо Катерині Семенівні за море позитиву!

Оксана Парфенюк, класний керівник 8-Б

Тиждень науки. День третій: юні фізики

Категорія: Інформація