Рівненський ліцей

До сторінок історії: Презентація книги

Опубліковано 9-02-2017, 13:45

1778
Презентація книги «Рівненська українська гімназія (1923-1939): культурно-освітній феномен на тлі доби»

Далеко не кожен заклад України може пишатися тим, що має таке ґрунтовне та об’єктивне дослідження своєї історії, як РУГ. Ще один доказ цьому – презентація книги В.Доброчинської «Рівненська українська гімназія: культурно-освітній феномен на тлі доби 1923-1939 років», яка відбулася 8 лютого в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці.
З такої приємної нагоди на свято завітали Василь Макарович Кирилюк - учень довоєнної гімназії, В.Доброчинська, автор книги, кандидат історичних наук, О. Прищепа, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України РДГУ, В. Луц, завідувач художнього відділу обласного краєзнавчого музею, Заслужений працівник культури України, О. Гумінська, архівіст Державного архіву Рівненської області, В. Борщевич, доктор історичних наук, голова Рівненського обласного відділення товариства «Меморіал» імені В.Стуса, І.Вєтров, перший директор відродженої гімназії, нині перший проректор Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Євгенія Гладунова, член ради міського товариства «Просвіта», Т.С. Піяр, бібліотекар громадської організації «Просвіта» та спілки письменників та ін.
Книга Валентини Доброчинської знайомить нас із Українською гімназією 1923-1939 рр., її видатними викладачами та учнями, зокрема із Ф.Пекарським, Я.Бичківським, А.Горохович, Н.Іщук-Пазуняк, Г.Косміаді, Ю.Шумовським тощо. Проте унікальна ця робота тим, що на її сторінках оживає дивовижна історія нашого міста й читач занурюється в атмосферу провінційного міжвоєнного Рівного, коли в нелегких умовах протистояння польській владі педагогам української гімназії вдалося створити атмосферу культу знань та духовного піднесення, виховати плеяду українських патріотів та інтелігентів.
На святі лунали щирі привітання на адресу автора від Т.Кухарчук, О. Прищепи, В.Борщевича, В.Луца, але найбільш емоційним був виступ Василя Макаровича, який поділився з присутніми спогадами про вступ до закладу, навчальні будні, а також зі сльозами на очах пригадав трагічні сторінки історії РУГ, пов’язані із Я.Бичківським.
Весь педагогічний та учнівський колективи дякують усім присутнім за щирість і тепло слів, думок, запрошують усіх охочих відвідати музей закладу, а також сподіваються, що Рівненська українська гімназія ще буде відкривати нові сторінки своєї історії!

PS. Дякуємо за участь та підготовку свята Котолюз Л.М., бібліотекарю РУГ, Корчазі Н.В., Палаженко Н.В. – сценаристам та ведучим, Туровській Л.І. – керівнку вокального гуртка, десятикласницям Гоч С., Зух Ю., Рокіщук І., Болдишевій Є., Купиній Д., Марискевич В., Будьку Андрію, а також вокальному ансамблю РУГ.

Оксана Парфенюк, вихователь 10 – А класу


До сторінок історії: Презентація книги

До сторінок історії: Презентація книги



До сторінок історії: Презентація книги

Категорія: Інформація