Рівненський ліцей

Дві нації у серці Європи

Опубліковано 22-10-2014, 14:49

1497
Одвіку поруч і разом живуть у серці Європи дві нації – українці й поляки. Взаєминам наших народів уже понад десять століть. Однак лише в останні роки відносини між Україною і Польщею набули змісту та характеру добросусідства, рівноправності й справжньої дружби.
Прикладом такого двостороннього діалогу між державами стала співпраця між двома навчальними закладам – Рівненською українською гімназією та Об’єднанням шкіл Адамова (Люблінське воєводство). Такі взаємини тривають уже понад 9 років, за цей період вихованці гімназії неодноразово побували в Польщі, ознайомилися з духовною спадщиною наших сусідів, дізналися про сучасні політичні, економічні й культурні процеси в цій державі.
От і цьогоріч учні Рівненської української гімназії у жовтні перебували на теренах Польщі. Програма зустрічі була насиченою цікавими поїздками, жвавим спілкуванням та пізнавальними екскурсіями.
Гімназисти оглянули експозиції королівських палаців у Варшаві, Козлувці й Любліні, музей Варшавського повстання і садибу, в якій народився Г.Сенкевич, відвідали Сейм та Сенат, де ознайомилися з виборчою системою Польщі та роботою уряду, разом з польськими учнями вшанували пам'ять загиблих у концтаборі Майданек, побували на могилі генерала Ф.Камінського, ім’я якого носить школа в Адамові. Окрім того, для українських школярів було організовано ряд зустрічей із представниками місцевих органів самоврядування Луківського повіту, Ради гміни Адамова.
Учні Рівненської української гімназії взяли активну участь в обговоренні питання активізації молодіжного самоврядування як на теренах Польщі, та і в Україні, розповіли одноліткам про свої здобутки й напрацювання в цій галузі.
Під час неформальних зустрічей на святі українсько-польської поезії, дегустації українських і польських страв гімназисти ще більше порозумілися зі своїми польськими друзями, обмінялися враженнями від поїздки до Польщі і намагалися якомога більше розповісти про Україну, її народ, наші звичаї та переконання.
Такі обміни делегаціями сприяють розширенню вивчення української мови, літератури, історії та географії в Республіці Польща і польської мови, літератури та полоністики в Україні. Українсько-польські зустрічі в майбутньому сприятимуть об’єднанню наших народів у єдиній європейській спільноті.

Дві нації у серці Європи

Дві нації у серці Європи

Дві нації у серці Європи

Дві нації у серці Європи

Дві нації у серці Європи

Дві нації у серці Європи

Дві нації у серці Європи

Дві нації у серці Європи

Категорія: Методична робота