Рівненський ліцей

Історична пам'ять. Гурби

Опубліковано 12-10-2021, 22:16

326
Історична пам'ять. Гурби
8 жовтня, напередодні свята Покрови, учні 10-А та 9-А класів разом зі своїми класними керівниками й педагогом-організатором побували в невеличкому селі Гурби. Про трагічно-героїчні події, які відбувалися в цьому місці, розповів нам учитель історії Сацик Сергій Петрович. Цікаво було дізнатися, що Сергій Петрович навіть сам брав участь у дослідженні подій, які відбулися тут ще в роки Другої світової війни.
На жаль, пересічні українці про події в Гурбах дізналися порівняно недавно
Як відомо, наш край перебував під владою Польщі, керівництво якої давало багато обіцянок щодо поваги до українців, до їхньої віри й культури, але ці обіцянки були лише на словах, тому національно свідомі українці вирішують створити свою військову силу та прагнуть відновити незалежність держави. Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року.
У 1944 відбувся бій під Гурбами вояків УПА з загонами НКВС. Історики висловлюють кілька припущень щодо причин бою. Це могла бути акція помсти Росії через напад на штабні машини й замах на Ватутіна. Крім того, вояки УПА намагалися зірвати мобілізацію українських чоловіків до лав радянської армії.
Бій тривав чотири доби: 21 - 25 квітня 1944 року. Закінчився тактичною перемогою радянських військ та виходом з оточення українських повстанців. Після бою переможці спалили навколишні села Гурби та Антонівці. Кількість загиблих точно не встановлена. Серед тих, хто загинув, було багато мирних людей, які переховувалися в лісі. Про масштаби бою свідчать знайдені тут патрони, залишки гранат, військовий одяг. Знайдені під час розкопок тіла були поховані, а неподалік могили спорудили церкву.
Ми мали змогу відвідати церкву, побували в криївці (вона виявилась досить великою), погуляли в лісі.
Ми разом провели неймовірно час, і ця поїздка була навчанням і відпочинком водночас. А ще нагадуванням про нашу історію, про тих, хто прагне відродити пам'ять.

Вероніка Волошина, учениця 10-А класу

Історична пам'ять. Гурби

Категорія: Інформація