Рівненський ліцей

Акція «Годівничка для Лебединки»

Опубліковано 28-11-2017, 19:12

987
Днями наш Екоцентр завершив загальногімназійну акцію «Годівничка для Лебединки». Дзвінкими пташиними голосами щиро дякуємо гімназистам та їхнім сім’ям за чудові «їдальні» для пернатих.
Цвірінь-цвірінь, тьох-витьох-тьох, трійю-тіх-тіх (по-нашому, «Ой, як дякуємо»):
Денису Гедзюку (5-Б)
Регіні Найдич (6-Б)
Владиставу Білецькому (6-Б)
Віктору Луцику (6-А)
Кірі Жабчик (6-А)
Дарині Свистун (6-А)
Назарію Горбачу (6-А)
Роману Зволінському (6-А)
Софії Мічуді (7-А)
Юлії Ковалик (7-А)
Годівнички, зроблені вашими руками, уже приваблюють до себе птахів! Учасники екоцентру розвісили їх у парку «Лебединка» та біля гімназії. Бачите годівничку – підсипайте туди корм. Птахи швидко звикають до джерела їжі й прилітатимуть саме за вашими «даруночками». Від нас буде залежати, чи переживуть дрібні пташки холоди та сильні морози.

Світлана Бувальцева, куратор Екоцентру РУГ


Пам’ятка від Екоцентру. Як допомогти птахам перезимувати.

Хочеш відчути зв'язок з природою? Підгодуй птахів у холодну пору року!
Передусім нашої допомоги потребують комахоїдні птахи, які взимку переходять на рослинний корм. Це для них найскладніше пережити зимові морози. Велика та блакитна синиці, гаїчка пухляк та болотяна гаїчка, повзики, підкоришники - ось ті, хто навесні та влітку спасатимуть дерева від шкідників.
Синички-трудівниці впродовж літа висиджують по два виводки пташенят – у першому до 15 малюків, у другому – до 12. Щоб прогодувати таке численне потомство, синиці повністю очищають від шкідників до 40 плодових дерев!
Годівничку для синичок краще підвісити. Це допоможе вберегти ласощі від горобців чи граків, бо вони бояться сідати на предмети, що розгойдуються, а синиці – ні. Синички охоче їдять насіння соняшника, гарбуза, арахісу, горіхи, зернові суміші для папужок. Насіння повинне бути НЕ лущене, НЕ смажене і НЕ солене. Сіль не виводиться з організму птахів, і вони можуть загинути від зневоднення. Горіхи варто розчавити хоча б на дві половинки. Можна також прив'язати до гілочки шматок несолоного сала чи сирого м'яса - це замінить звичних комах. А ось хліба синичкам давати не варто.
Птахів можна підгодовувати й вареними яйцями, які разом із шкаралупою слід натерти на терку: птахи будуть їсти шкаралупу як джерело кальцію. Особливо яйце засмакує дроздам, вільшанкам, омелюхам.
Чим НЕ годувати птахів
Об'їдками зі столу. Зварена каша, жир зі сковорідки, запліснявілий хліб - це все принесе птахам шкоду. Каша замерзне або зіпсується, жир забруднить оперення, і птах може загинути від переохолодження, а пліснява так само шкідлива для птахів, як і для людей. Проте це все залюбки їдять гризуни й голуби. Проте це ж не їх ми спасаємо, правда?

Акція «Годівничка для Лебединки»

Акція «Годівничка для Лебединки»

Категорія: Інформація