Рівненський ліцей

Учням про митця Г.П. Косміаді

Опубліковано 22-04-2021, 21:05

360
Учням про митця Г.П. Косміаді
До 135 річниці від дня народження непересічної особистості вселенського масштабу, педагога, митця, художника, гуманіста в Рівненській українській гімназії вчителем образотворчого мистецтва було проведено ряд заходів.
Для учнів 7-8 класів Оленою Андріївною Бурець були проведені години спілкування, а для дев’ятикласників у Рівненському краєзнавчому музеї 26 березня був проведений великий захід. Перед учнями виступили Олена Андріївна та директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, які розповіли про життєвий шлях Г.П. Косміаді. Гімназисти дізналися, що вчитель навчав мистецтва цілі покоління рівнян у п’яти навчальних закладах міста. Також митець заснував першу в Рівному художню школу. Тут народилися його діти Надія та Володимир.
Учні на виставці "Квіти, жінки і янголи" переглянули представлені картини. Ці роботи повоєнного періоду творчості Георгія Косміаді. Ми знаємо, що митець проживав у Німеччині, був вільним художником й особливо активно експериментував з графічною технікою монотипії.
Для гімназистів показали короткометражний фільм «Кавалери» про Надію Косміаді, який зняли в Рівному. Ця стрічка – про щемливу любов до малої батьківщини. Розпочинається вона із кадрів-спогадів, а потім – діалог Надії Косміаді з чоловіком Отто Гербертом Волгом. Вона хоче поїхати в Україну, у Рівне – місто, де народилася і яке не бачила більше 50 років. А він жартує, мовляв, це тому, що там у неї лишилися кавалери. Надія ж відповідає посміхаючись: «Аж два!»
Подружжя таки зважується на подорож і приїздить у Рівне, яке змінилося до невпізнанності. І жінка поспішає на «побачення» до «кавалерів» - так вона називає Свято-Воскресенський собор і палац Любомирських. Храм Надія знайшла, а ось від палацу не лишилося й сліду. Лише макет у краєзнавчому музеї. А ще світлина з її дитинства.
Діти із захватом спостерігали за розвитком сюжету фільму. Щиро дякуємо директору та працівникам Рівненського краєзнавчого музею за співпрацю.

Олена Бурець, учитель образотворчого мистецтва

Учням про митця Г.П. Косміаді

Учням про митця Г.П. Косміаді

Категорія: Інформація