Рівненський ліцей

ЗНО в «капелюсі»…

Опубліковано 12-03-2021, 16:54

365
ЗНО в «капелюсі»…
Про складання зовнішнього незалежного оцінювання за останні два роки нами вже говорено-переговорено. А тут Світлана Леонідівна, психолог нашої гімназії, запропонувала обмінятися думками про надважливе для одинадцятикласників цьогорічне тестування відповідно до правил вправи-гри «Шість капелюхів».
Метод «Шість капелюхів» – це соціально-психологічна рольова гра, сенс якої полягає в тому, щоб розглянути одну й ту саму життєву задачу – у нашому випадку питання тестування рівня навченості - з шести незалежних один від одного поглядів. Це дозволило сформувати найбільш повне уявлення про предмет дискусії та на логічному й емоційному рівнях оцінити переваги й недоліки ЗНО.
Ми об’єдналися в групи відповідно до «капелюхів певного кольору» та намагалися включити режим мислення, якому має слідувати команда в момент аргументації своєї позиції в процесі дискусійної гри: білий – фокусування уваги на інформації (аналіз відомих фактів та цифр, а також оцінка того, яких відомостей не вистачає та з яких джерел їх можна отримати); жовтий – дослідження можливих успіхів, пошук переваг та оптимістичний прогноз щодо ЗНО-2021; чорний – оцінка ситуації з погляду наявності недоліків, ризиків та загроз її розвитку; червоний – увага до емоцій, відчуттів та інтуїції; зелений – генерація ідей для школярів, батьків та педагогів щодо оптимізації процесу підготовки до складання освітнього тесту; синій – підбиття підсумків та обговорення користі й ефективності методу в конкретних умовах.
Варто зазначити, що тренінгове заняття допомогло нам розвіяти певні негативні стереотипи, вселило більше впевненості, ми зрозуміли, що «ЗНО не такий страшний звір, як його малюють».

Софія Волосюк, Катерина Стафійчук,
одинадцятикласниці, представниці класних прес-центрів

ЗНО в «капелюсі»…

ЗНО в «капелюсі»…

Категорія: Інформація