Рівненський ліцей

Булінг: ми всі можемо це зупинити… (Тиждень протидії булінгу в гімназії)

Опубліковано 6-12-2019, 22:58

568
Булінг: ми всі можемо це зупинити… (Тиждень протидії булінгу в гімназії)
Чи задумувалися ви, як важливо почувати себе впевнено, спокійно, комфортно в соціумі (серед однолітків, у родині, на роботі, під час занять у гуртках, секціях тощо)… «Мені подобаються мої однокласники, бо вони приємні співрозмовники», - пишуть п’ятикласники й додають, що «Моя гімназія класна, тому що вчителі по-товариськи й цікаво пояснюють…» У позитивній атмосфері хочеться творчо працювати, жартувати, ти відчуваєш підтримку однокласників, без страху висловлюєшся, легко долаєш труднощі…
Погодьтеся, важко чекати від школяра гарних досягнень у навчанні, якщо дитина переживає образливе ставлення, приниження, ігнорування тощо. Про збереження позитивної психоемоційної атмосфери в гімназії та класних колективах говорили в РУГ, бо за ініціативи Міністерства юстиції України стартував Тиждень протидії булінгу.
Восьмикласниці Дарина Рудик та Вероніка Волошина презентували п’ятикласникам роботу Шкільної служби порозуміння, а випускники провели для найменших гімназистів екскурсію «Гімназія – територія безпеки». Шестикласники разом із соціальним педагогом Ольгою Миколаївною переглянули та обговорили мультфільми «Важливо вірити в добро». Погортали сторінки тематичного правового «усного» журналу «Відповідальність неповнолітніх у ситуаціях булінгу» гімназисти 7 класів. Особливою емоційністю та глибокими змістовими ресурсами відзначаються листи підтримки, які написали дев’ятикласники жертвам насмішок. Психолог та підлітки-медіатори запросили восьмикласників до щирого спілкування в Колі цінностей, а старшокласники повторили основні стратегії розв’язання конфліктних ситуацій на інтерактивному практикумі.
Соціальним педагогом та психологом було укладено порадник для вчителів «ТОП-6 порад педагогу: як розпізнати булінг та допомогти дитині в такій ситуації». Батьків же запросили на сторінки гімназійного сайту для обговорення заочної лекції «Булінг: ми всі можемо це зупинити».
Нагадаємо, що булінг – це відносно новий термін для пересічного громадянина. Булінг може проявлятись у вигляді психологічного тиску (образи, приниження, погрози, ігнорування тощо) та фізичних знущань (удари, поштовхи, принизливий фізичний контакт, побиття та інше). Нерідко фізичний і психологічний тиск об’єднуються. Варто зауважити, що від булінгу страждають і агресори, і жертви. Усі вони переживають емоційні проблеми, не вміють будувати стосунки з людьми, мають проблеми психоемоційного розвитку. Вони потребуватимуть підтримки дорослих, які б допомогли їм у налагодженні стосунків з людьми не лише в школі, але й упродовж усього подальшого життя.

Баранюк Світлана, психолог
Бондар Ольга, соціальний педагог

Булінг: ми всі можемо це зупинити… (Тиждень протидії булінгу в гімназії)

Булінг: ми всі можемо це зупинити… (Тиждень протидії булінгу в гімназії)

Категорія: Інформація