Рівненський ліцей

У серцях ми пам'ять збережемо

Опубліковано 16-02-2019, 22:05

897
У серцях ми пам'ять збережемо
Чи знаєте ви, хто такий Клим Савур?! Ні?! Тоді гімназисти 11 класу, які навчаються на історичному профілі, поділяться з вами інформацією.
Справжнє ім'я Клима Савура – Дмитро Клячківський. Народився він 4 листопада 1911р. у Збаражі, що на Тернопільщині. Юнаком вступив до лав ОУН. Закінчив юридичний факультет Львівського університету. З 1932 по 1934 роки служив стрільцем у польському війську, був противником так званої «совєтизації» України. Після несподіваної смерті Володимира Робітницького, провідника ОУН на Волині, Клим Савур стає провідником ОУН на північно-західних українських землях, одним із фундаторів УПА.
Командував УПА на Волині з 1942 по 1945 роки. У грудні 1945 року головного командира УПА Клима Савура та декількох його побратимів було вбито в урочищі Лісничівка, що поблизу Суська. Тіла вояків були виставлені на площі біля рівненської в'язниці, де 14 жовтня 2002 року й було відкрито пам’ятник Климу Савуру. Сюди часто приносять живі квіти та вінки, аби віддати шану повстанцям.
13 лютого цього року наші учні разом із вихователем Панасюк Оленою Феодосіївною та вчителем історії Сациком Сергієм Петровичем теж відвідали цей меморіал і послухали цікаву літературно-музичну композицію, присвячену головному командиру УПА Климу Савуру.
Україна! За її мир і спокій полягли мільйони. Ми збережемо пам'ять про них у наших серцях.

Прес-центр 11-А класу

У серцях ми пам'ять збережемо

У серцях ми пам'ять збережемо

Категорія: Інформація