Рівненський ліцей

Життя Франка у сонмі найкоштовніших перлин

Опубліковано 26-02-2017, 21:41

1297
Життя Франка у сонмі найкоштовніших перлин

Кутається в хмари синя коштовна перлина України - Карпати. Про щось весело гомонять гірські потічки, а стрункі смереки слухають тиху зажуру вітру. Підгір’я... Мальовничий куточок Галичини. Тут, у селі Нагуєвичі на Дрогобиччині, 1856 року народився Іван Франко.
Його праця була працею справжнього Каменяра – не тільки такого, що пробиває величезну скелю, щоб вийти на власний шлях, але й такого, що лупає каміння на дорозі, по якій мусять пройти мільйони ніг, що до цього в'язли в болоті. "Цей поет формував "совість народню", поет, який з "рабів" творив "народ" – писав С. Петлюра.
2017 рік. Волинь. Рівненська українська гімназія. Учні 5, 9, 10 та 11 класів разом із ведучими Середюк Ольгою та Польщею Єгором із гордістю та шаною згадують про відомого українця (Мальована Я., Гоч С., Якобчук В., Купина Д., Марискевич В.), читають його поезії (Місюра В., Купчик А., Сончак О., Попенко Д., Гапонюк С., Зух Ю., Домащук С., Болдишева Є., Червона М., Дідик І., Рокіщук І., Корнійчук Д.), співають пісні на слова великого поета (ансамбль учнів 9-х класів, одинадцятикласниця Кіндрат О., сестри Лебедич), інсценізують казки для наймолодших (учні 5-х класів Ольшанецький І., Білик У., Бурачик А., Горбач Н., Надієвець О.), дізнаються багато цікавого про Івана Яковича та його родину, зокрема дітей – Андрія, Тараса, Петра й Анну. А ще учасники та гості свята переконалися в тому, що ми всі можемо називати себе нащадками І.Франка. Усі ті, хто почуває себе причетними до української культури, української держави, бо наша культура й наша держава не мислимі без творчості І.Франка.
Іван Франко назавжди вписав своє ім'я в історію рідного краю золотими літерами, ставши унікальним мислителем, митцем, ученим і публіцистом України, її "Мойсеєм".
Висловлюємо щиру вдячність за допомогу в підготовці свята Туровській Л.І., Котолюз Л.М., Лупіній Н.М., Якобчук І.В.

Парфенюк О.М., учитель української літератури


Життя Франка у сонмі найкоштовніших перлин

Життя Франка у сонмі найкоштовніших перлин


Життя Франка у сонмі найкоштовніших перлин

Категорія: Інформація