Рівненський ліцей

В ніч на Андрія...

Опубліковано 13-12-2016, 12:57

1338
В НІЧ НА АНДРІЯ

Дівич-вечір
Гей, на наших вечорницях
Хто сумний – розвеселиться!


З-поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим був День Андрія, 13 грудня, коли, за українським звичаєм, молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави.
У цей день вшановують пам’ять святого Андрія, і хоча він християнський святий, але народні звичаї та обряди мають древніше, дохристиянське походження.
У народі ще це свято називають Калита (язичницьке божество людської долі). У дні перед зимовим рівноденням Сонце вважалося особливо беззахисним і Калита спускався на землю, щоб оберегти його від злих сил темряви. Саме тому святий Андрій, що заступив місце Калети, став захисником і провісником людської долі, а ворожіння в ніч на Андрія (з 12 на 13 грудня) вважається пророчим.
Учні 10-А та 11-х класів з метою відтворення обряду проведення вечорниць зібралися 12 грудня на дівич-вечір «В ніч на Андрія».
У класі панував неповторний дух жартів та веселих українських пісень, а за дотриманням порядку та традицій на вечорницях слідкували дві господині: Лисюк Марина та Гапонюк Софія.
Дівчат дуже засмутив песик, для якого вони приготували вареники, а він жодного не з’їв. Отож красуні, які брали участь у ворожінні, цього року заміж не вийдуть. Веселі конкурси, смачна калита та гарячі вареники з узваром – усе дарувало радість гімназистам.
Великі Андріївські вечорниці продемонстрували, що сучасні учні вміють бавитися, знають українські традиції, дотримуються їх та поважають.
Дякуємо всім учасникам нашого дійства за підтримку традицій, українського слова та рідної пісні. Віримо, що з такими учнями в нас світле майбутнє! Велике спасибі батькам за допомогу в організації свята.

Вихователь 11-х класів Бурець О.А.


В ніч на Андрія...

В ніч на Андрія...

В ніч на Андрія...

В ніч на Андрія...

В ніч на Андрія...

Категорія: Інформація