Рівненський ліцей

Як поводись у новому навчальному закладі? Поради психолога

Опубліковано 2-09-2016, 02:54

1186
Першого вересня ти йдеш у новий навчальний заклад?... Твоєму засмученню немає меж… Адже все нажите непосильною працею – друзі, авторитет, стосунки з вчителями – залишається у попередній школі… Та хіба це привід сумувати? Тобі дається чудовий шанс розпочати все з чистого аркуша та врахувати помилки минулого, а головне, побудувати у новій тусовці саме ті взаємини з навколишнім світом, яких тобі хочеться…
Сміливо скажи: «Ура!» новим друзям і новому життю та уважно прочитай декілька порад, які допоможуть тобі швидше адаптуватися в нових умовах і подружитися з новими однокласниками, і стати справжньою «зіркою» класу…
* У перший день, коли тебе представлятимуть класу, посміхайся і поводься упевнено. Психологічні дослідження показали, що враження про людину формується швидко – від 10 до 40 секунд, і впливає на подальші взаємини, тому якщо ти будеш надмірно напружений (напружена), це можуть розцінити, як зарозумілість.
* Не чекай ініціативи від інших. Підійди до однокласників та познайомся. Для цього буде у нагоді будь-який привід – уточни розклад уроків, поцікався місцем розташування кабінетів або з’ясуй, коли буває велика перерва.
* Психологи стверджують, що людям приємно чути своє ім’я. Вони оцінять це і будуть ставитись до тебе з більшою симпатією.
* Щодня голосно вітайся, зайшовши у клас. При цьому посміхайся – позитивна та приваблива людина приверне до себе більше уваги, ніж нелюдима бука.
* Приєднуйся до розмови на перерві. Але постарайся нікого не обговорювати – пліткарів усі обходять за версту.
* Існує два типи поведінки людини в новому колективі: одні приймають існуючі правила, інші намагаються протиставляти себе команді. Як не дивно, психологи радять дотримуватися першого типу, оскільки вважають його більш виграшним. Тобі одному (одній) навряд чи вдасться щось змінити, тому краще спочатку зберігати «нейтралітет більшості».
* Через кілька днів, коли відчуєш себе вже впевненіше, можеш починати знайомити однокласників зі своїм світом. Розкажи їм про свої інтереси, обговорювати їх бажання, нахили. Будь уважним (ою), слухай людей, цікався їх життям. Головне, не бути надто наполегливим. Так ти зможеш знайти людей зі схожими інтересами, саме у них найбільший шанс стати твоїми новими друзями, адже вам завжди є про що поговорити.
* Звертайся по допомогу. Не соромся позичити зошит у сусідки за партою, щоб переписати урок, який пропущено, попроси пояснити незрозумілу тему – людям подобається бути корисними, і вони навряд чи відмовлять.
* Після уроків не біжи додому. Прагни провести деякий час у дворі школи, поспілкуватися з однокласниками, встановити з ними «позаурочний» контакт. Не соромся, запитуй у них телефони, залишай свій – привід подзвонити завжди знайдеться, головне, не зловживати довірою.
* Якщо тебе запрошують кудись – на обід, на вечірку або прогулянку у парк – не відмовляйся, навіть якщо тобі не дуже хочеться йти. Таке спілкування дорого коштує – схоже, тебе визнали «за свою» («за свого»).
* Пам’ятай, що у школі є педагоги, психолог, які готові підтримати тебе, допомогти…
Вітаємо тебе у новому колективі! Звикай! Бажаємо успіхів!
Як поводись у новому навчальному закладі? Поради психолога

Категорія: Інформація