Рівненський ліцей

Зустрічаємо весну!

Опубліковано 16-03-2016, 16:19

996
Колодій або Масниця – свято на честь весняного пробудження природи, початку нового циклу залицянь і любощів, пошуку пари, з метою продовження роду. Воно є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне й неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масниця є одним з церковних свят і називається ще М’ясопустним або Сирним тижнем. Ця назва пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців та вареників: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.
Підтримуючи українські традиції, учні 10-х класів разом із вихователем Бурець Оленою Андріївною влаштували незабутнє свято у стінах рідної гімназії. Десятикласникам вдалося поєднати колорит українських звичаїв з народною кухнею, жартами та сміхом. На дійстві ґаздою та ґаздинею були Журавльов Іван і Єремеєва Анастасія. Вони вдало перевтілились у справжніх українських панів! Дзвінкими голосами підспівували дівчата, а хлопці хвацько пританцьовували в кольорових вишиванках та шароварах! Незвичайними персонажами свята були скоморохи: Каменчук Микола, Покровець Назар і Роман Владислав. Вони втілювали образ професійних мандрівних співців, перша згадка про яких датується 1037р.!
Розповідаючи про історію свята, гімназисти також згадали приказки й прислів’я, пов’язані з Масницею, грали у народні ігри.
Розважаючи гостей свята піснями, водячи «Кривий танок», десятикласники усвідомили всю красу українських звичаїв, ще раз переконалися у багатстві українського фольклору та знову закохалися у рідні традиції, які, попри надшвидкий розвиток технологій, залишаються любими та незамінними!
Підготувала Гоч Поліна



Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Зустрічаємо весну!

Категорія: Позакласна робота