Рівненський ліцей

Цей неповторний світ рідної мови

Опубліковано 16-11-2015, 18:33

1574
Традиційно в Рівненській українській гімназії на початку листопада пройшли заходи, приурочені Дню української писемності та мови. Гімназисти мали змогу поринути у цікавий і неповторний світ рідної мови, збагатити свої знання.
Шостого листопада учні 9-их класів під керівництвом Парфенюк О.М. до Дня української писемності й мови оформили рекреацію другого поверху ("Нестор Літописець у живописі (іконописі)", "Алфавіти різних мов на перехресті епох", "Давні українські книги", "Цікаво про українську").
Особливо сподобалася усім зустріч-вітання учнів та вчителів гімназії 9 листопада, під час якої звучали пісні про українську мову, дібрані гімназистами. Варто зазначити, що під час зустрічі всіх пригощали печивом у вигляді букв, яке дев'ятикласники виготовили власноруч, окрім того, охочим до поглиблення знань про українську мову роздавали пізнавальні буклети. На одній із великих перерв гімназисти за допомогою дібраних у кожному класі епітетів про мову створили символічне сонце.
Шостого листопада учні 5- Б класу під керівництвом Гаврилюк О.В. провели усний журнал "І тільки Слово - пам'яті спасенність". Ведучі (Анікіна Ю. і Гапончук Є.) зробили цікавий екскурс в історію української мови, читці продекламували поезії про мову. Також учні взяли участь у мовній вікторині. Переможці (Каракай К. і Семак С.) отримали призи. А гімназисти 5 - А класу (учитель - Якобчук І. В.) з інтересом переглянули експозицію Рівненського краєзнавчого музею "Звідки прийшла книга" й послухали цікаву розповідь екскурсовода.
Восьмикласникам запам'яталася зустріч із Богданом Столярчуком - письменником, краєзнавцем, публіцистом, музикантом, викладачем (організатор зустрічі - Гаврилюк О.В.). Гімназистів вразила багатогранність діяльності Богдана Йосиповича, а також уміння просто і душевно говорити про складні речі. Цікаво було послухати вірші у виконанні автора, а також декламування поезій учнями. На спогад про свято зустрічі Богдан Йосипович подарував учням свої книги.
Учні 8-Б класу разом із педагогами Філь В.О. й Панасюк О.Ф. відвідали виставку в Рівненському краєзнавчому музеї "До витоків писемності і книгодрукування". Цікавою і змістовною була розповідь екскурсовода про виникнення писемності, перші абетки, малюнкове письмо. Восьмикласники дізналися про те, як створювалися книги в Київській Русі, а також про перші друковані книжки.
Шестикласники виявили активність і самостійність, готуючись до усного журналу "Спочатку було Слово". За ініціативою учителя Смаль М.А. гімназисти підготували цікаві повідомлення про витоки української писемності, просвітителів Кирила і Мефодія, автора "Повісті временних літ" Нестора Літописця, перші друковані книги і виступили перед однокласниками.
11 листопада відбулася зустріч десятикласників з Іриною Мельник - поетесою, педагогом, актрисою Рівненського молодіжного народного театру Міського палацу культури (організатор - Якобчук І. В.). Твори молодої авторки вразили щирістю і відкритістю, чутливістю й емоційністю, драматизмом і любов'ю. А ще оригінальністю форми. На згадку про зустріч авторка подарувала гімназистам збірки своїх віршів і листівки з поезіями із книги, яка готується до друку.
Сподіваємося, що проведені заходи викликали інтерес до вивчення української мови, допомогли учням відкрити не тільки таємниці мови, а й збагнути щось у собі.
Учителі-словесники


Цей неповторний світ рідної мови

Цей неповторний світ рідної мови

Цей неповторний світ рідної мови

Зустріч із Богданом Столярчуком

Цей неповторний світ рідної мови

Цей неповторний світ рідної мови

Цей неповторний світ рідної мови

Категорія: Позакласна робота