Рівненський ліцей

Знайомство педагогів із творчістю Томаша Оскара Сосновського

Опубліковано 3-01-2023, 22:29

201
Знайомство педагогів із творчістю Томаша Оскара Сосновського
3 січня педагоги Рівненського ліцею «Український» мали змогу відвідати Рівненський інститут Київського університету права. Родзинкою нашого візиту стала зустріч з відомим рівненським автором наукових (цікавих і пізнавальних) праць Валерієм Войтовичем. Пан Валерій презентував свою роботу про знаного в Європі скульптора, уродженця Новомалина, нашого земляка Томаша Оскара Сосновського.
Поза всякими сумнівами, книга пана Валерія фундаментальна, досконала й патріотична, адже переконує нас у тому, що великий митець був українцем, попри те, що його називають своїм і поляки, і італійці.
Томаш Оскар Сосновський і його доба, які представлені в дослідженні Валерія Войтовича, надали змогу зазирнути в класичне XIX століття та осягнути творчу стезю цього визначного майстра.
Томаш Оскар Сосновський – один із митців, творчість якого належить не лише українському, польському, італійському народам, але й громадянам усього світового простору, де зберігаються його прекрасні роботи. Талановитий митець з Острожчини – автор понад ста біломармурових шедеврів, які є окрасою багатьох храмів та музеїв Рима, Назарета, Вільнюса, Варшави, Кракова, Рівного, Острога, Житомира, Львова, Чернігова тощо.
Вічні, невичерпні образи Христа й Мадонни були геніально відображені в таких роботах скульптора: «Діва Марія з Дитям», «Христос на смертному одрі», барельєф із зображенням «Діви Марії з Дитям» (Острог), «Pieta», («Оплакування») (Італія), «Невідома» (Рівне), «Материнство Марії» (Рим), «Богородиці Непорочного зачаття» (Назарет).
Педагоги ліцею вдячні Валерію Войтовичу за титанічну діяльність, присвячену вивченню творчості геніального земляка, яким пишається Волинь, а з нею і вся Україна.
Валерій Войтович також поділився планами створити друге видання книги про Оскара Сосновського та розширене видання відомої праці «Українська міфологія».

Лідія Туровська, учитель мистецтва

Знайомство педагогів із творчістю Томаша Оскара Сосновського

Знайомство педагогів із творчістю Томаша Оскара Сосновського



Категорія: Інформація