Рівненський ліцей

Стежками Григорія Сковороди

Опубліковано 30-11-2022, 19:17

309
Стежками Григорія Сковороди
У простій свитині, з торбиною книжок за плечима та з нерозлучною сопілкою за поясом понад тридцять років мандрував Григорій Сковорода по селах України та за її межами. Ганьбив жорстоке панство, зажерливе духівництво та царизм, навчав людей грамоти, чим навіки здобув щиру любов і пошану народу: і досі в Україні та за її межами широко відомі твори мандрівного філософа.
У містах і селах, де жив і творив письменник, побудувано пам’ятники та постаменти. Ім’ям Сковороди названо школи, музеї, вулиці. Рідне село Панівку перейменовано на Сковородинівку; будинок і парк, де урвалася життєва стежка Григорія Савича, оголошено державним заповідником. На білокам’яній могильній плиті невмирущого Сковороди видніється скупий і величний напис:
Григорій Савич Сковорода.
Народився 1722. Помер 29 жовтня 1794.
«Світ ловив мене, але не спіймав"

Цьогоріч ми відзначаємо трьохсотліття з дня народження видатного філософа, богослова, ученого та поета. Запрошуємо всіх до бібліотеки ліцею переглянути виставку та ближче познайомитися з унікальною людиною, яка і досі своїми творами здійснює вагомий вплив на життя та творчість суспільства. На виставці дібрано літературу, яка розповідає про цікаве та нелегке життя Григорія Сковороди, сповнене боротьби та пригод.

Лариса Котолюз, бібліотекар

Стежками Григорія Сковороди

Стежками Григорія Сковороди

Категорія: Інформація